Medicina Pe Net

Afla totul despre boli, tratamente si produse naturiste

Avortul Spontan

pe 3 iulie 2011

   Avortul spontan reprezinta o întrerupere fara o interventie din afara a sarcinii înainte de termenul de conceptie. Conform Organizatiei Mondale a Sanatatii, avortul este terminarea sarcinii înainte de 20-22 saptamâni de gestatie sau la expulzia unui produs de conceptie cu o greutate mai mica de 500 g.

   Riscul aparitiei unui avort spontan la o femeie care nu a mai suferit astfel de intreruperi de sarcini este  de 15%. La femeile care au prezentat un avort spontan în antecedente, riscul unui avort spontan repetat este de 20%, iar daca a prezentat doua intreruperi spontane consecutive acest risc ajunge la 35%.

Unele avorturi spontane au loc inainte ca femeia sa afle ca este insarcinata. Dar riscul de avort spontan scade sub 5% odata ce bataile cordului fetal pot fi detectate intr-o sarcina.

De asemenea, riscul de a pierde o sarcina creste la femeile mai in varsta ; pentru femeile sub 35 de ani, riscul este de 1 la 10, pentru cele cu varste intre 35 si 40 de ani riscul este de 1 la 5 pana la 6, iar femeile cu varste intre 40 si 45 de ani riscul este de 1 la 3.

   Cauze

Cauza producerii avortului spontan in primele trei luni de graviditate este in general o anormalitatea cromozomiala. Acest lucru inseamna ca embrionul nu este inca bine format, produsul de conceptie se opreste din evolutie si atunci este eliminat.

Intr-o sarcina normala, embrionul se dezvolta pana la stadiul de copil.

   La o pierdere de sarcina de multe ori se formeaza numai sacul embrional iar embrionul nu evolueaza normal inca din faza de inceput.

Nu este vorba despre o anormalitate ereditara, asa incat nu exista nici un fel de consecinte pentru urmatoarea sarcina.

Pot exista cauze ovulare (anomalii genetice, anomalii ale gametilor, tulburari endocrine, anomalii de placentatie), anexiale (insertia joasa a placentei, infarctele sau chisturile placentare), materne (afectiuni uterine, boli infectioase). De asemenea, carentele alimentare, intoxicatiile exogene si traumatismele pot provoca un avort spontan.

Antecedentele personale, diabetul, afectiunile inflamatorii ale uterului, chiuretajele cavitatii uterine, evolutia complicata a perioadei de lauzie sau postavort reprezinta factori de risc pentru suferirea unei intreruperi de sarcini spontane.

Atentie! Exercitiile fizice si raporturile sexuale nu cresc riscul de avort spontan in sarcinile care decurg fara complicatii. Totusi, in cazul sarcinilor cu risc crescut, medicul ti-ar putea recomanda evitarea raporturilor sexuale si odihna. Daca ai avut o nastere prematura sau alte afectiuni obstetricale esti vizata!

   Simptome

Urmatoarele simptome ar trebui sa te puna in garda cu privire la un avort spontan: durerile de diferita intensitate in burta, in spate, hemoragiile vaginale (care pot fi uneori cu cheaguri de singe sau fragmente ale fatului), contractii uterine de diferita intensitate.

Imediat ce observi acestea mergi la doctor! Sarcina ta ar putea fi salvata daca actionezi din timp.

In cazul unui avort spontan, semnele care de obicei insotesc o sarcina – sani tensionati si raul de dimineata – nu mai apar cateodata .In primele trei luni de sarcina, sangerarile vaginale si cateodata crampele asemanatoare celor menstruale pot fi primele semne ale avortului spontan/

Insa, jumatate din femeile care au mici sangerari si dureri abdominale nu sunt predispuse la o pierdere de sarcina si chiar duc sarcina fara probleme la bun sfarsit.

   Prevenirea avortului spontan

   Nu sunt foarte multe de facut pentru a preveni un avort spontan. Insa trebuie sa renunti la tigari. Daca prezinti semne de  pierdere a sarcinii, doctorul iti va recomanda odihna în pat si restrictii de la activitatea sexuala.

   Odata depistata predispozitia pentru pierderea sarcinii, doctorul trebuie sa vada daca este cazul unei dilatari partiale premature. In acest caz se poate face o interventie chirurgicala pentru a impiedica deschiderea prematura a cervixului.

   Sfat

Daca vrei sa ramai din nou insarcinata dupa un avort spontan, hraneste-te cat mai sanatos si mai variat, fara sa faci abuz de alcool. Nu fuma si nu lua niciun medicament fara avizul medicului. Oricarei femei care doreste sa ramana din nou insarcinata i se recomanda in fiecare zi 0,4 mg de acid folic.

Totusi, chiar daca respecti toate sfaturile de mai sus, prevenirea pierderii sarcinii nu este intru totul posibila.

   Nu te izola!

Daca ai avut o astfel de experienta nefericita, deschide-te fata de partenerul tau si discutati. Trebuie sa stii ca atat el cat si copiii tai sufera foarte mult. Solutia cea mai buna este sa va expuneti sentimentele, sa va impartasiti suferinta, si sa treceti impreuna peste aceasta perioada

Iar pentru ca aceasta stare sa nu se mai repete, adreseaza-te specialistului, care prin metodele de laborator (analizele hormonale, imunologice, genetice), frotiului vaginal, sau metode instrumentale (ultrasonografia, histerosalpingografia, colpocitologice) va stabili cauza iminentei sau avortului spontan si va preveni o noua pierdere de sarcina.

Sursa : www.sanatate.rol.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: