Medicina Pe Net

Afla totul despre boli, tratamente si produse naturiste

Cancerul colului uterin

pe 2 iulie 2011

    Cancerul colului uterin constituie cea mai frecventa localizare a cancerelor la femeie. Apare cu predilectie intre 30 si 50 de ani, fara a avea o limita severa la o varsta mai tanara, sau mai inaintata.

In majoritatea cazurilor, debutul cancerizarii are loc la nivelul orificiului extern.

Cauzele cancerului de col uterin nu sunt elucidate, ca de altfel ale cancerului in general. El se dezvolta intotdeauna pe o leziune preexistenta a epiteliului.

Stadiile clinice sunt in numar de 4 si pot fi depistate prin metode clinice, metode paraclinice si confirmate histologic.

Stadiul I clinic este operabil, pentru ca leziunea intereseaza strict colul, fara metastaze ganglionare obligatorii. Tratamentul radical al acestei forme duce la vindecare majoritatea cazurilor.

Stadiul II clinic, considerat inca operabil, este forma in care procesul tumoral depaseste limitele colului, fara sa intereseze peretele pelvian, limitand in oarecare masura mobilitatea uterului.

Dupa directia organului spre care evolueaza, deosebim: stadiul II parametru, stadiul II vagin, stadiul II corp uterin.

Stadiul III clinic este forma inoperabila pentru ca procesul malign prinde ambele parametre si peretele pelvin. Uterul isi pierde mobilitatea, ganglionii regionali din jurul vaselor mari sunt duri si se pot palpa inapoia uterului. Sunt trei forme: stadiul III parametru, stadiul III vagin, stadiul III metastaza pelviana.

Stadiul IV clinic, in care procesul tumoral invadeaza organele invecinate. Diferentiem trei forme: stadiul IV vezica, stadiul IV rect, stadiul IV metastaza la distanta.

        Semne si simptome

   Simptomele de debut se caracterizeaza prin dezvoltarea leucoreei, care dupa microtraumatisme (irigatii, act sexual, tuseu digital, constipatie etc.) este patata cu sange, si precede sau insoteste hemoragia. Hemoragia apare in afara perioadei de menstruatie.

Menstruatiile sunt mai abundente si mai prelungite (menoragii) si apoi devin neregulate, pastrand aceeasi abundenta (metroragii).

Durerea este cu totul neinsemnata in aceasta faza (si pare mai mult o jena de corp strain), iar uneori poate lipsi total.

    Simptomele tardive ale cancerului colului uterin sunt aceleasi in stadiile II, III, IV si se contureaza din ce in ce mai evident.

Se adauga durerea, casexia (starea generala proasta a organismului) si fistulele, care dau aspectul grav al bolii.

Leucoreea este evidenta si abundenta , discret colorata in rosu, dand aspectul apei in care s-a spalat carnea si este urat mirositoare din cauza ulceratiei.

Hemoragia este din ce in ce mai abundenta si mai capricioasa pe masura ce procesul malign avanseaza. Bolnava se anemiaza treptat.

Durerea devine din ce in ce mai violenta, astfel ca, in stadiul IV, este aproape insuportabila. Durerea se datoreza extinderii procesului malign, care comprima si mai ales infiltreaza toate plexurile nervoase. Cuprinde intregul bazin, cu extinderi spre sale.

Starea generala se altereaza treptat, pe masura ce cancerul colului uterin progreseaza, bolnava devine palida, datorita impregnarii canceroase toxice si anemiei (din cauza hemoragiilor repetate).

Anorexia este selectiva, mai ales pentru carne si paine. Bolnava slabeste progresiv in forte fizice si psihice.

Este astenica si ajunge relativ rapid la casexie.

Hemoragiile repetate, leucoreea fetida, durerile violente, casexia extrema, la care se adauga fistule recto-vezico-vaginale, constituie tabloul final al unei bolnave de cancer de col uterin.

         Metode de depistare si diagnostic al cancerului de col

Exista metode de detectare si de precizare. Ele se completeaza reciproc si se succed cronologic:

  • examenul clinic
  • examinari paraclinice (testul Lahm-Schiller)
  • colposcopia
  • citodiagnosticul
  • examenul biopsic
  • histerografia
  • histeroscopia

         Evolutia si prognosticul

Evolutia si prognosticul depind de depistarea precoce.

In stadiile preclinice si chiar la stadiul I clinic, tratamentul permite supravietuire mai lunga si chiar vindecare.                          Prognosticul este grav cand procesul tumoral este depistat in stadiile III si IV, considerate inoperabile, deoarece invazia si metastazarea procesului canceros sunt extinse.

Evolutia este invers proportionala cu varsta, cu cat bolnava este mai tanara are un prognostic mai grav. Exista in unele cazuri, la tinere, o evolutie a cancerului in cateva luni.

La femeia in varsta, cancerul colului uterin are o evolutie mai lunga (2-3 ani).

In medie, cancerul colului uterin, netratat, evolueaza aproximata in 2 ani.

        Tratament

Tratamentul este legat de urmatoarele conditii: depistarea precoce, extinderea procesului tumoral, terapia rationala si precoce, de factori adjuvanti privind starea generala a bolnavei, moralul, psihic ridicat, varsta si integritatea mecanismelor de autoaparare impotriva agresiunii tumorale.

Tratamentul este axat pe metode chirurgicale, radiologice si citostatice.

    Metodele chirurgicale urmaresc extirparea focarului principal si a diseminarii ganglionare.

In formele incipiente, la femei tinere, in stadiile preclinice se executa amputarea colului uterin. In formele mai avansate, stadiul I clinic, se executa histerectomie totala simpla pana la histerectomie largita.

In formele avansate, stadiul II, tratamentul este radical, se executa limfadeno-colpo-histerectomie largita. Aceasta metoda consta din extirparea uterului, anexelor, parametrelor, ligamentelor uterosacrate cu treimea superioara a vaginului, ganglionilor iliaci externi si hipogastrici, la nevoie iliaci primitivi.

    Metodele radiologice constau din aplicarea de radiumterapie, roentgenterapie si cobaltoterapie.

Radiumterapia se aplica local, endouterin si intravaginal. Scopul este de a distruge tesutul tumoral din focar si propagarile.

Roentgenterapia poate fi aplicata in mai multe feluri: roentgeriterapia de contact, roentgenterapia profunda locala si roentgenterapia externa percutanata. Se fac sedinte zilnice.

In general, tratamentul anticanceros necesita intarirea factorilor de autoaparare prin vitaminizare, antianemice, ridicarea moralului si evitarea eforturilor fizice si psihice.

Sursa : www.sfatmedical.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: