Medicina Pe Net

Afla totul despre boli, tratamente si produse naturiste

Artrita reumatoida

pe 2 iulie 2011

      Artrita reumatoida este un sindrom cronic caracterizat prin inflamatia nespecifica si de regula simetrica a articulatiilor periferice.

  Boala cauzeaza distructia progresiva a structurilor articulare si periarticulare, cu sau fara manifestari generalizate.

      In articulatiile afectate, lichidul sinovial, care este in mod normal clar si omogen, prezinta cute viloase si devine vascos.

La aproximativ 30% dintre pacienti apar noduli reumatoizi, de regula subcutanat, in zonele afectate. Acesti noduli sunt granuloame microbiotice nespecifice.

In cazurile severe de artrita reumatoida, poate fi intalnita vasculita la nivelul pielii, nervilor si organelor interne.

     Cauze

    Cauza bolii este necunoscuta.

   O predispozitie genetica a fost identificata la populatia alba. Factorii de mediu joaca, de asemenea, un rol in aparitia afectiunii.

   Boala poate debuta la orice varsta, insa cel mai frecvent apare intre 25-50 ani. Femeile sunt mai afectate de 2-3 ori mai des decat barbatii.

     Semne si simptome

    Debutul bolii este de regula insidios, cu afectarea progresiva a articulatiilor, insa poate fi si brusc, cu inflamatia simultana a mai multor articulatii.

    Cel mai evident semn al artritei reumatoide il reprezinta ingrosarea lichidului sinovial. Din cauza sinovitei de la nivelul incheieturii poate apare sindromul de tunel carpian.

    Afectarea simetrica a articulatiilor mici ale mainii, picioarelor, incheieturilor, coatelor si gleznelor este tipica. Un alt rezultat al bolii este devierea ulnara a degetelor.

    Se intalneste frecvent o rigiditate articulara ce se mentine peste 30 minute la ridicarea din pat dimineata sau dupa perioade preungite de inactivitate. De asemenea, pot fi prezente stari de rau, oboseala, si febra.

    In unele cazuri, pot fi prezente manifestari extraarticulare ale bolii, precum noduli viscerali, vasculita ce cauzeaza ulcere la nivelul picioarelor, efuziuni pleurale sau cardiace, limfoadenopatie, sindrom Felty, sindrom Sjorgren, si episclerita.

       Tratament

    La aproximativ 75% din pacienti simptomele se imbunatatesc in cursul primului an de boala, prin aplicarea unui tratament conservator. Insa, peste 10% dintre bolnavi sunt afectati permanent, in ciuda unui tratament corespunzator.

     In perioada cea mai activa, severa si dureroasa a bolii se indica repaos total la pat. In cazurile mai putin grave, este nevoie de perioade obisnuite de odihna.

   De asemenea, se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate. Fizioterapia poate fi de ajutor.

      In unele cazuri este necesara efectuarea interventiilor chirurgicale.

     Tratamentul medicamentos consta in administrarea unor agenti, precum:

    Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS). Acestea reduc simptomele, insa nu afecteaza evolutia pe termen lung a bolii.

  – Salicilati. Salicilatii sunt medicamente cu efect analgezic si antiinflamator, precum aspirina, antacid, sucralfat, blocanti H2, misoprostol.

  – Compusi de aur. Se administreaza alaturi de de salicilati si AINS, in cazurile in care acestea din urma nu diminua suficient durerea si inflamatia articulatiilor. Compusii de aur sunt contraindicati la pacientii cu afectiuni hepatice si renale importante sau cu discrazie sanguina.

  – Sulfasalazina.

  – Penicilina orala. Are efecte asemanatoare cu ale compusilor de aur.

  – Corticosteroizi. Sunt cele mai puternice medicamente antiinflamatoare de scurta durata, insa efectele lor clinice se diminueaza cu timpul.

  – Medicamente imunosupresive si citostatice. Aceste medicamente (ex. Metotrexat, Ciclosporina, Azatioprina) sunt folosite in stadiile severe ale artritei reumatoide. Ele reduc inflamatia si permit reducerea dozelor de corticosteroizi.

Sursa : www.sfatmedical.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: