Medicina Pe Net

Afla totul despre boli, tratamente si produse naturiste

Cariile dentare

pe 1 Iulie 2011

Dupa ce consumam alimente cu o concentratie mare de zahar, bacteriile descompun zaharul in acizi ce ataca smaltul. Caria dentara apara in momentul in care smaltul si dentina se inmoaie sub actiunea atacului acid si se produce o cavitate. Odata ce a trecut de smalt, caria inainteaza mai rapid prin dentina si ajunge la pulpa, producand inflamatiasi infectia.

Cariile reprezinta una dintre cele mai raspandite probleme dentare, afectand aproximativ jumatate din adulti. Partile cele mai predispuse la carii sunt suprafetele dintilor ce constituie muscatura si zonele dintre dinti, locul in care deseori raman resturi alimentare.

Simptome 

In primele stadii cariile nu prezinta simptome, insa medicul isi poate da seama daca exista vreo carie, examinand radiografiile dentare. Acesta este unul dintre motivele pentru care vizitele regulate la stomatolog sunt atat de importante.

Odata ce caria ajunge la dentina, apare sensibilitatea dentara, in special la alimentele si bauturile dulci, acidulate sau fierbinti. Pe masura ce caria ajunge la pulpa, apare sidurerea. Daca durerea apare la alimente dulci sau fierbinti, aceasta dureaza doar cateva minute sau secunde. Cu cat ajunge mai mult in interiorul dintelui, caria produce dureri persistente, care cedeaza doar cu ajutorul medicamentelor. In acest moment, vizita la medic este esentiala, doarece se poate dezvolta un abces dentar.

Durerea este un simptom ce poate indica afectarea mai multor dinti, iar neglijarea sa duce la complicatii cum ar fi pierderea dintelui.

Cauze 

Cariile dentare sunt cauzate de placa bacteriana ce descompune zaharurile in acizi, atacand dintele. Odata ce alimentele dulci au patruns in cavitatea bucala, sarurile din saliva incep actiunea de reparare a smaltului. Acest proces dureaza in jur de 40 de minute. Cariile apar datorita atacurilor acide repetate, cand saliva nu reuseste sa restabileasca echilibrul.

Nu doar zaharurile sunt un dusman al sanatatii orale, ci si mancarurile cu carbohidrati si bauturile acidulate produc placa bacteriana. Gustarile repetate prezinta un risc crescut, deoarece dintii se afla sub atac constant si nu au timp sa se refaca.

Tratament 

In primele stadii ale cariei, dentistul aplica fluor pe zona afectata, ceea ce ajuta la stoparea cariei si la remineralizarea dintelui. Insa pentru ca problema sa nu evolueze este necesara mentinerea unei igiene stricte, folosind o pasta de dinti cu fluor.

Obturatiile reprezinta cel mai comun tratament al cariei. Medicul va elimina toata zona afectata si va umple cavitatea cu amalgam sau, daca zona afectata este vizibila, va folosi un material de culoarea dintelui. O alta posibilitate este netezirea marginiloir cavitatii cu acid slab si acoperirea sa cu un material de culoarea dintelui.

Daca s-a ajuns in stadiul de infectie si abces dentar, atunci se efectueaza obturatia de canal, in cazurile cele mai grave fiind necesara extractia.

Preventie 

Cariile pot fi prevenite respectand cu strictete igiena orala: periajul dintilor cel putin de doua ori pe zi cu opasta cufluor, folosirea atei dentare sau a periilor interdentale cel putin o data pe zi. Astfel inlaturam placa bacteriana si reducem riscul unui atac acid.

Vizitati medicul stomatolog cel putin de doua ori pe an si ori de cate ori observati o problema. Evitati mancarurile foarte dulci si bauturile acidulate, precum si gustarile dintre mese. Mestecati guma fara zahar (10 minute dupa masa), pentru a stimula productia de saliva ce neutralizeaza acizii formati.

Sursa : www.romedic.ro


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: